Tabung Anak-Anak

Tabung Anak-Anak

Wednesday, 7 December 2011

Lampu brek kereta lak tak menyala

Pening ler pakai kereta ini... Sumer benda nak kena tahu takut -takut kena tipu bila berurusan dengan mekanik . Karang habis dikatanya rosak. Duit aku gak yang melayang. Dah banyak kli hampir - hampir kena tipu. Tu pasal bila nak tukar spare part kereta, aku akan pergi banyak kedai tanya sampai faham apa kerosakan kereta yang sebenarnya. Kekadang pergi 4 kedai, empat- empat kedai kata kerosakn yang berbeza. Yang ke- 5 tu baru puas hati dengan jawapan yang diberi. Bukan cerewet tapi spare part ni bukan murah .Kalu betul- betul rosak xper, ni barang tak rosak dikatakan rosak. Dan bila kita tukar, di katanya kita bodoh kerana percayakan dia. Siang malam kerja nak menipu orang tapi mungkin bukan semua la...hehe

Baru- baru ni  lampu brek lak tak menyala. Bila tnya kawan- kawan jawapn mcm senang nya dibagi. Aku nak praktikal kat umah tu yang susah. Dia soh aku try kat umah sendiri .
  1. Mula- mula katanya perhatikan bila pedal brek ditekan, lampu brek menyala @ tidak . 
  2. Kalau tidk nyala, periksa fuse di dalm fuse box yng tertulis brek. Adoi cmni ni ...mcm susah jer
  3. Cabut fius dan tgk wire dalam fuse ..takut wire tercabut.
  4. Jika normal, periksa suis di bawah pedal arm.
  5. Periksa bulb, mungkin sudah terbakar
  6. Jika bulb ok, bermakna ada leakage pada sistem wiring


Susah gak erk baiki sendiri, nak harapkan member diorng bukannya free, lagipun benda ini leceh jika seseorng itu tidak mahir benda-benda cmni. Aku sebenarnya puas hati jika dapat baiki sendiri.. Arg senang2 hantar kedai je lah...hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...